MARTA GARCIA CARDELLACH

 

Fotògrafa llicenciada en Humanitats amb postgrau en fotografia participativa i terapèutica, aprofundeix la seva formació al Centro del Patrimonio Fotográfico de Santiago de Chile (2013) i al Centre de l’Art et de la Photographie de Lectoure (2017).

Especialitzada en fotografia d’arts escèniques, amb una mirada particular sobre el món del circ, ha treballat per festivals i companyies entre Espanya i França, en d’altres països europeus i Japó. Ha exposat al  festival Photopatagonia (Argentina), pel Consejo Nacional de la Cultura y las Artes (Santiago de Chile), a la Casa Elizalde de Barcelona, al Casal Pere Quart de Sabadell entre altres espais del territori català, i col·labora amb exposicions col·lectives dins l’àmbit internacional. Ha treballat per la Fundació Photographic Social Vision, des del 2017 com a fotògrafa de l’Ateneu Popular de Nou barris. Al mateix any crea el col·lectiu Construïm Mirades (2017-2020) juntament amb Oriol Segon i Xenia Gasull (Mecanic, Centre de la Imatge Documental) i realitza propostes fotogràfiques a centres educatius i espais culturals de Catalunya. Entre 2016 i 2018 realitza tallers de fotografia creativa per a infants i persones refugiades a Suècia i Alemanya juntament amb entitats d’integració social. Desde llavors ofereix propostes per espais diversos. És guardonada pels Premis Lacetània d’art i cultura, primer premi de fotografia al Besmina festival Barcelona i finalista de “Mirades amb veu” de Metges del món. Col·labora amb Nilak Circ Teatre Itinerant i treballa en la segona creació del col·lectiu Cultura i Conflicte.


Carta d’intenció

Del vincle amb el món del circ adopta l’esperit nòmada el qual la porta a viatjar i conèixer altres cultures, diferents maneres de veure el món.

Estudia les possibilitats de la imatge com a eina resilient per orientar-se i afrontar l’imprevist com una oportunitat d’aprenentatge. Des d’aquest punt de vista, la fotografia és una eina de recerca per qüestionar els límits de la naturalesa humana en la cultura visual de segle XXI i la possibilitat d’una mirada sostenible. Reflexiona sobre el paper de la imatge en la construcció de la identitat humana, de la mirada i els rituals, a partir dels quals traça rutes per conèixer altres realitats.

La seva metodologia es nodreix de les Humanitats, el treball amb les persones i la pràctica d’altres llenguatges artístics, que li permeten jugar amb diferents punts de vista. Aquest camí la condueix a experimentar amb tècniques d’imatge analògica i amb la tridimensional dels suports, per interactuar amb les fronteres que existeixen entre la seva mirada i l’entorn. En aquest cas, la fotografia és també una manera d’explorar el llenguatge emocional i una eina per construir significats. Treballar la fotografia amb persones de manera intercultural i intergeneracional mitjançant la creació participativa, li permet posar en valor el procés d’intercanvi de mirades i comprendre que la humanitat sorgeix en aquest espai on les fronteres són difoses.

 

Exposicions colectives

2021 /

Cos, dona i fotografia: més enllà de la selfie”. Finalista del concurs Mirades amb Veu, Santa Coloma de Gramenet.

 

2019 /

Galeria Ramón Moscardó, Cadaqués.

UP!”  exposició dins el marc del Festival de circ del Besòs, Barcelona.

“Col·lectiva de fotògrafes” exposició a l’espai Lluerna de Terrassa.

 

2018 /

"Dones i Circ" exposició a La Central del Circ de Barcelona.

 

2017 /

“SPORTJUGEND Vollversammlung” exposició a Biblis, Alemanya.

“La descoberta de les arts escèniques” exposició del projecte de dansa inclusiva organitzat per Maria Ribera i l’Ajuntament de Manresa.

"Vi lever mitt i världen” exposició a la casa cultural Wij Trädgårdar a Ockelbo. Organitzada per l’associació Konst & Landskap, amb els escultors Rabeaa Ibrahim, Imad Rashdan i Basem Zammam, i el pintor Patrik Hell de Delsbo, Suècia.

 

2016 /

“Om föreningen Konst & Landska” exposició al Museu de Gävle. Reportatge fotogràfic sobre el projecte “Om föreningen Konst & Landska”, que tracta la inclusió social de persones exiliades de guerra a Suècia.

“Att komma till ön med skatten är inget äventyr”.  Reportatge fotogràfic sobre el projecte "Att komma till ön med skatten är inget äventyr”, que treballa amb infants refugiats de guerra a les cases d’acollida de Marma i Tosaker, Suècia.

 

2015 /

Mostra d’Art “Stripart”, Barcelona.

“Mes del Circo de Santiago de Chile”, Consejo Nacional de la Cultura y las Artes de Chile.

 “La Festa Popular. La Catalanitat Cívica”. Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Exposicions individuals

2022 /

 “Ritus de pas”, Terrassa.

 

2021 /

“Simulacre d’un llegat” en col·laboració amb Nilak. Vilalba dels Arcs.

 

2020 /

“Focus” exposició pel 1r Festival de Fotografia de Terrassa.

 

Des del 2016 /

“Ser: instantània en moviment” projecte exposat al Festival Llavors, Balaguer 2020, Espai Anònima de Manresa 2019, Casal Pere Quart de Sabadell 2017, Acadèmia de Ciències Mèdiques Sabadell 2016, al Centre Cívic Cotxeres Borrell 2016 i a la Casa Elizalde de Barcelona 2016.

 

2014 - 2015 /

“Rizhom@” projecte seleccionat pel 1r Festival de Fotografia Analògica de la Patagonia a Rio Gallegos (Argentina).

Circ (desambiguació)". Exposició premiada pel Festival Besmina, exposada al 6è Festival de Circ de Terrassa, Centre Cívic  Elèctric de Barcelona, Fira de Circ Trapezide Reus 2014, Centre CívicParc Sandaru. Barcelona2014, CentreCulturalde Terrassa2014,Centre CívicFortPienc. Barcelona2013 i La Centraldel Circ. Barcelona2013.

 

2013 /

“Circ contemporani” 5è Festival de Circ de Terrassa.

 

2012 /

“Cinc anys de circ “4t Festival de Circ de Terrassa.

 

2010-2011 / “El circ a Terrassa” 2n  Festival de Circ de Terrassa.

 

2009 / “Cirquíl·liumn” al Pupil·les Gustatives de Terrassa.

Premsa

“Fotografia sostenible al batxillerat artístic” Gener 2021

 

TV TERRASSA “La fotògrafa Marta Garcia Cardellach exposa 'Focus' a l'Ateneu Candela”

 

DIARI ARA “la revolució es fa sense calces”

 

PASSATGES. CULTURA CONTEMPORÀNIA  “Exposition Insula, Aladeriva”

 

BALAGUER TV “En marxa el Festival Llavors de Balaguer”

 

HANS LUCAS “Un atelier d'un procédé ancien, l’anthotype avec l’artiste Marta Garcia Cardellach” 

 

LA VANGUARDIA “El colapso del mundo se convierte en circo en el Grec”

 

LA VANGUARDIA “El circo vuelve a tomar la pista”

 

EL NÚVOL “La sostenibilitat també s’educa” 

 

MÓN TERRASSA “Imatges gegants a Matadepera en un projecte de Fotògrafes en acció”

 

MÓN TERRASSA “Marta Garcia, premiada als Lacetània de les Arts”

 

TARRAGONA DIGITAL “Tret de sortida al Festival FES del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí” 

 

CULTURA VIVA CATORZE “Construir la mirada”

 

“Finalitza el projecte Construïm Mirades, realitzat a l'Espai Jove Joan Amades”

 

FOTO UES “Circ al Casal Pere Quart de Marta Garcia Cardellach”

 

ZIRKOLIKA “La fotógrafa Marta Garcia Cardellach expone en la Casa Elizalde de Barcelona”

 

EL MOSTRADOR “En el mes del Circo exposición callejera inunda los paraderos de Santiago con imágenes circenses”

 

“Con un gran desfile por la Alameda comenzarán las celebraciones del Mes del Circo”

 

“Inauguració de l'exposició fotográfica Marta Garcia Cardellach al Palau Bofarull”

Drag View