Fotopedagogia

La Cambra Fosca

La màgia de la llum. Projecte de fotografia amb les alumnes de batxillerat artístic de l'INS Castellar del Vallès.

Encàrrec

INS Castellar

Duració

Tres sessions amb un total de 8 hores

Material necessari

Una aula, càmeres digitals, material reciclable per fer el vestuari, reflector, fotòmetre, lupa, cartró, mirall, químics de revelat fotogràfic, cubetes, presa de llum, estenedor amb pinces, llum vermella, aigua.

Any

2023

La cambra fosca és un projecte dels alumnes de 2n de batxillerat artístic de l’Institut de Castellar del Vallès. Un viatge al cor de la fotografia.

Ens remuntem als orígens de la fotografia i el cinema, a partir de referents històrics i dels estudis sobre el comportament de la llum, per conèixer diferents esdeveniments que van fer possible l’invent de la càmera fotogràfica. A partir d’aquí, ens proposem construir el propi dispositiu per fer retrats i revelar-los de manera analògica. Per aconseguir-ho hem après a: construir una cambra fosca, crear la posada en escena del retrat (a partir de referents artístics que ens ajuden a pensar la col·locació del subjecte, a crear el vestuari, pensar la il·luminació…), calcular els paràmetres d’exposició per capturar la imatge (obertura de diafragma, velocitat d’obturació i ISO), revelar de manera analògica la imatge per obtenir la fotografia en paper.

Creant el vestuari amb material reciclat

Sessió d’estudi, preparació posada en escena de la cambra fosca.

Creant el vestuari amb material reciclat

Retrat amb cambra fosca

Revelat fotogràfic, obtenció del negatiu. Positivat digital.

Next project
Drag View