Projectes
"Moriu-vos"
creació fotogràfica pel projecte del col·lectiu Cultura i Conflicte, 2022.
Vivim en una societat que vincula el valor dels cos a l’atractiu sexual i on tots els cossos vulnerables, dependents, fràgils o no productius són subjectes marginals. La vellesa queda, doncs, a l’ombra de la societat, fora d’escena.
MORIU-VOS és el segon projecte multidisciplinari del col·lectiu Cultura i Conflicte. Un crit contra l’edatisme i la invisibilització de la vellesa. Una proposta per provocar la conversa entre generacions. Una instal·lació fotogràfica, una obra de teatre i un projecte educatiu que, parlant de la vellesa, ens fa parlar de nosaltres. Més informació a: www.culturaiconflicte.org
Es tractava d’un triomf sense pal·liatius. D’una victòria de la vida sobre la pròpia vida.
Viure i envellir amb dignitat. I doncs… ¿Què ha passat?. Joan Arqué Solà.

Obra de teatre, Teatre Nacional de Catalunya 2022.



Llibre de l’obra amb les fotografies. TNC, 2022
L’espai fotogràfic està format per una instal·lació inspirada en un peepshow de Marta Garcia Cardellach i una exposició de fotografies de gran format d’Oriol Casanovas. Amb el disseny tècnic i la construcció de Betty Cau i Lagarto.

Instal·lació Peepshow, Teatre Nacional de Catalunya 2022. © Oriol Casanovas


INSTAL·LACIÓ PEEPSHOW aquesta peça posa el focus en la obscenitat de la vellesa. Vivim en una societat que vincula el valor dels cos a l’atractiu sexual i on tots els cossos vulnerables, dependents, fràgils o no productius són subjectes marginals. La vellesa queda, doncs, a l’ombra de la societat, fora d’escena. Davant d’aquesta mirada obscena —que amaga tot allò on no ens hi reconeixem—, proposem una incursió en l’erotisme per subvertir l’autoritat i fer que la vellesa es manifesti amb dignitat. Com es viu la sexualitat en aquest moment vital? Com satisfà els desitjos un cos que socialment està aparcat? Pot ser l’erotisme una manera de fugir? Una manera de recordar?…
La tridimensionalitat de la fotografia estereoscòpica convida a descobrir el relat de set testimonis des d’un lloc íntim. Persones que, parlant del cos, ens ofereixen una altra mirada de la vellesa. L’estructura té forma d’octàgon i està formada per set visors amb un interruptor cadascun, subjectats a set plafons de fusta. D’aquesta manera, l’espectador pot usar els visors que es troben a la part exterior de l’estructura.

Procés de construcció del peepshow. Espai de creació Bolivia, Barcelona 2022

Teatre Nacional de Catalunya 2022. © Oriol Casanovas


Teatre Nacional de Catalunya 2022. ©Oriol Casanovas
Al mateix espai, una exposició de fotografies de gran format del fotògraf Oriol Casanovas parla de problemes que giren entorn als reptes que enfronta la societat contemporània
sobre la vida i la cura de les persones velles en aquesta etapa de la vida, així com el seu
paper indispensable dins les societats i les famílies. Per això situa els protagonistes en llocs heterotòpics, espais refugi, entesos com a mons inserits en un altre que fan de mirall d’allò que es troba fora.