Projectes - work in process

"Roseta. Una memòria en resistència"

amb Neus Solà

ROSETA és una exploració visual per reinterpretar els viatges que emprenien les trementinaires fa un segle al territori del Pirineu i Prepirineu català.

Projecte guanyador de les Beques Art i Natura a la Creació que impulsa el Centre d’Art la Panera, en col·laboració amb el Centre d’Art i Natura de Farrera per tal de promoure la investigació i la creació en el camp de les arts visuals.

(Re)caminant els itineraris que aquestes dones traçaven per vendre les herbes medicinals, les autores proposen recollir i reinterpretar les empremtes de la memòria (testimonis, objectes, llegendes, etc.) que conformen l’univers trementinaire, omplint els buits que deixa la història a través de la fotografia i del caminar.Una proposta que convida a apropar-nos a l’univers de la remeiera ambulant, entenent el caminar com una pràctica estètica capaç de transformar simbòlicament i físicament el territori amb l’objectiu de posar en valor la condició femenina d’aquestes dones -totes elles contingudes en el nom de Roseta- des d’una mirada emancipadora.

El projecte obra la porta a la veu d’aquestes dones que amb la seva pràctica han deixat una manera de transmetre coneixement i, per tant, una memòria. Un rastre que ha estat invisibilitzada durant temps amb motiu de la seva condició de gènere.

 

ROSETA és la veu de totes. Un univers que ens porta cap al món rural de la Catalunya profunda, el qual es manté viu gràcies a la pulsió de resistència que van manifestar aquestes dones amb el seu caminar.

Prev project Next project
Drag View